Η βασικη θεωρία της Παραδοσιακής Κινεζικής Ιατρικής

Οι ρίζες της Παραδοσιακής Κινέζικης Ιατρικής και του βελονισμού χάνονται στην προϊστορική περίοδο της Κίνας, περίοδο κατά την οποία η μυθολογία, η φιλοσοφία και η εμπειρική ιατρική των αρχαίων λαών της Ανατολής ήταν στενά συνδεδεμένες. Το παλαιότερο γνωστό κείμενο που περιγράφει τις θεραπευτικές αρχές του βελονισμού είναι αυτό του Κίτρινου Αυτοκράτορα με τίτλο `Κλασσικά Κείμενα Εσωτερικής Παθολογίας` (Huang Ti Nei Jing – Yellow Emperor`s Classic of Internal Medicine). Ο Κίτρινος Αυτοκράτορας, κατ` άλλους μυθικό κατ` άλλους πραγματικό πρόσωπο, έζησε γύρω στο 2600 π.Χ. Το ιατρικό σύγγραμμα αυτό αποτελεί προϊόν καταγραφής ιατρικών γνώσεων και τεχνικών που υπήρχαν για αιώνες πριν την συγγραφή του.
Περιγράφονται σε αυτό όλες οι θεραπευτικές τεχνικές της εποχής συμπεριλαμβανομένου του βελονισμού, της φυτοθεραπείας και της θεραπείας με μόξα. Δίκαια θεωρείται ένα από τα αρχαιότερα ιατρικά κείμενα του πλανήτη.
Ο βελονισμός ποτέ δεν σταμάτησε να χρησιμοποιείται στην Κίνα. Αναλλοίωτος από το χρόνο, αποτέλεσε πάντα μέρος της εφαρμοσμένης ιατρικής στη χώρα αυτή. Η δυνατότητα εφαρμογής του κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες, η έλλειψη παρενεργειών, το ασήμαντο κόστος και η αποτελεσματικότητά του στην αντιμετώπιση του οξέως και χρόνιου πόνου ήταν η μοναδική ιατρική φροντίδα που για αιώνες απολάμβαναν οι απομακρυσμένες περιοχές της αχανούς κινέζικης υπαίθρου. 

Book Info

  • Book Author :
    Αλέξανδρος Τηλικίδης
  • Publishing House :
    ΑΚΑΔΗΜΙΑ ΑΡΧΑΙΑΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ κ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΗΣ ΚΙΝΕΖΙΚΗΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ
  • Publishing Year :
    1999